#16 | ‘Vingerafdruk van verdriet’

“En alom stel ik vast dat men het heel erg moeilijk heeft om om te gaan met verlieservaringen van mensen.” De eerste zin uit een lezing van de Vlaming Manu Keirse, schrijver en spreker over rouw, verlies en verlies leren dragen. Van zijn hand zijn vele boeken verschenen over dit onderwerp.

Na het overlijden van mijn vrouw zocht ik (direct) naar herkenning en ervaringen van anderen en van deskundigen in o.a. boeken. Dit alles om wat ik allemaal voelde te kunnen plaatsen. Eén van de eerste boeken die ik las, was het boek Vingerafdruk van verdriet, woorden van bemoediging van Manu Keirse (ISBN9789020942231).

Keirse schrijft als toelichting op de titel dat verdriet is als een vingerafdruk. Iedereen herkent een vingerafdruk. En naast herkenbaarheid is geen enkele vingerafdruk gelijk en aanpassen na verlies is voor iedereen anders. En telkens anders, volg de sporen in je vingerafdruk maar. En dat vraagt heel veel. Keirse zegt daarover dat bij iedere rouwtaak het belangrijk is te luisteren. Luisteren om zo de rouwende op verhaal te laten komen in het leven en het zo te leren dragen. Voor kinderen en volwassenen evenzo.

Verdriet heeft te maken met liefde. Het is de keerzijde van liefde. Als men van iemand houdt, doet het verbreken van de band pijn. Het is een emotionele aardbeving, een operatie zonder narcose. Ook al weet men dat sterven tot het leven behoort, toch kan het verlies van een dierbaar iemand, een mens tijdelijk ontwrichten, zo schrijft Keirse.

Naast het schrijven van veel boeken verzorgt de hoogleraar Keirse ook lezingen, waarvan ik er twee op YouTube vond. Ik zal openhartig zijn. Zoveel herkenning, zoveel erkenning voor wat ik voelde, wat een lessen voor me. Ik heb gehuild, veel gehuild toen ik aan het luisteren was. Het zijn lezingen over verlies, op een heel toegankelijke, bewogen manier gebracht in geestig Vlaams.

Lezingen over liefde, verlies, leven en sterven. Aanbevolen! Levenslessen, en voor die er voor open staat, hier twee links naar lezingen van Manu Keirse:

Lezing 1 (Keirse vanaf 12:20)

Lezing 2 (met verontschuldigingen voor het pijnlijke woord op 36:09)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s