#24 | Rouw op je dak

Eerder sprak ik al over de vele boeken die er zijn over verdriet en verlies ervaren, rouwen en leren van het leven. Al snel na het overlijden van mijn vrouw kreeg ik de leessuggestie voor het boek Rouw op je dak, geschreven door Jos Brink. In zijn leven was Brink, naast theatermaker ook pastor en stervensbegeleider. Brink bespreekt in zijn boek op toegankelijke en eerlijke manier verschillende onderwerpen die een rouwende in moet leven. Hij beschrijft wat rouwen eigenlijk is, bespreekt ontkenning, machteloosheid, acceptatie en terugval. Een boekje van 93 bladzijden voor rouwenden en die hen omringen en daarmee willen proberen te begrijpen.

Rouw op je dak was uiteindelijk het eerste boek dat ik las over rouwen en verlies. Wat een herkenning over hoe ik het voelde en hoe ik het alles ervoer, de eerste maanden na het overlijden. Ik las het dus in die periode, pakte het afgelopen maanden geregeld uit de kast en afgelopen week las ik het opnieuw. En tijdens dat opnieuw lezen kwam ik dingen tegen die eerst niet binnenkwamen, onder andere omdat ik daar nog helemaal niet zat in het geheel van het leren dragen. Fijn om dan te lezen en te concluderen dat er stappen zijn gezet. Natuurlijk wist ik dat wel, omdat ik dat ook zo voelde, maar ik vond het mooi om het terug te lezen.

Brink gebruikt in zijn verhaal veel metaforen en in één van de hoofdstukken schrijft hij over de balans opmaken. Dat je bij jezelf denkt: wat heb ik ontzettend hard moeten werken! Wat heb ik een ongelofelijke energie gestoken in het overleven (…) Langzaam word je sterker. Je kunt opeens verder zonder stok, al zal het lang duren voor je weer over het tuinhekje springt. Er is nog zoveel meer over te schrijven, maar ik ga de schrijver niet voor de voeten lopen.

En zo las ik ook onderstaand gedicht terug in mijn notities. Het gedicht heb ik geschreven in april, een maand na het overlijden van mijn vrouw:

verdoofd

lijstje voor vandaag:
boodschappen doen
brief SVB posten
huisarts bellen
huis wat opruimen

en
de klok naar elf zien gaan
en twaalf heeft de dag weer dichtgedaan

toch altijd vrolijk hè
die klok

alleen
nog niets afgevinkt
alleen veel weggepinkt

alleen
dat stond niet op het lijstje

verdoofd
alleen

Weinig woorden, echter met enorme diepte. Plaats het bij het lezen in de tijd. Als ik het teruglees, komt het gevoel van april weer naar boven en tegelijkertijd zeg ik dat er stappen zijn gezet. Het zijn stappen die ik nu al enige tijd zonder stok kan zetten. En dat niet alleen. De Heere heeft tot hiertoe geholpen.

En ook al zijn de stappen nog steeds zwaar, ik ben – om in het beeld van te blijven – aan het oefenen op de aanloop voor de tuinheksprong. Maar laat ik maar niet te ver vooruit kijken. Morgen doe ik misschien wel een stap achteruit. Of vooruit.


Titel: Rouw op je dak
Auteur: Jos Brink en Gijs Scholten van Aschat
ISBN: 9789020969863

Een gedachte over “#24 | Rouw op je dak

  1. Hans Kraster schreef:

    Op 4 Maart is mijn vrouw overleden, na 40 jaar samenzijn. Gisteren het boek van Jos gekocht.Hij slaat de spijker op de kop, in die zin; hij beschrijft precies zo als ik mij voel; een gevoel van verscheurdheid en alsof je op een soort tussenstation staat, zonder vooruit of achteruit te kunnen.Dit bevestigde inzicht geeft ook wel troost. Dank je wel Jos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s