#34 | Begrijpen, begrijpen en nog eens begrijpen

“Begrijpen, begrijpen en nog eens begrijpen”

Kort na de ziekenhuisopname van mijn vrouw kreeg ik de vraag of via bloed of punctie afgenomen materiaal gebruikt mocht worden voor onderzoek. Op het moment dat ik die vraag kreeg, kon ik geen mening vormen door het vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, maar dat was ook niet nodig. Jazeker mag dat, als er patiënten mee geholpen kunnen worden is dat zeker goed. En ook mijn vrouw gebruikte veel medicijnen, waarvoor jarenlang onderzoek is gedaan en waar veel patiëntmateriaal voor is gebruikt.

Vorig jaar rond deze tijd kreeg prof. dr. H.R. (Ruud) Delwel, hematoloog van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs. Delwel is op 1 januari 2017 met een team begonnen aan een onderzoek naar de meest voorkomende vorm van acute myeloïde leukemie (AML) bij volwassenen, het type dat ook bij mijn vrouw werd gediagnosticeerd.

Delwel: “Als je ergens iets aan wilt doen, zal je het eerst goed moeten begrijpen. Als je een auto wilt repareren, moet je eerst weten hoe deze in elkaar zit. Nu zijn auto’s door de mens zelf gemaakt, dus als daar iets fout gaat kan je er ook snel achter komen wat er mis is en hoe je dat kunt oplossen. Het menselijk lichaam hebben we niet zelf gemaakt. Er is nog zóveel onbegrepen. Daarom geloof ik ook echt in fundamenteel onderzoek.”

Dat ‘begrijpen’ kan ik wel volgen als ik door de ogen van de onderzoeker kijk, maar ik hoop vooral dat hij voor ogen houdt dat niet alles ís te begrijpen. En dat hij in afhankelijkheid van God het onderzoek verricht. Dat zal hem wellicht nog meer doen begrijpen.

In een kort filmfragment legt Delwel uit op welke bijzondere manier hij werd geïnspireerd om onderzoeker te worden en vooral om door te gaan met onderzoek. Klik hier als u het wilt bekijken.


bron: www.kwf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s