#39 | De rouwladder

De jongste moet maar de schooldokter. “Ik moet woensdag nooit naar school, nu zelfs woensdagmiddag,” zo zegt ze. Ze werkt goed mee met de jeugdverpleegkundige, ook als ze de gehoortest gaan doen. Als ze de grote schelpen van de koptelefoon opzet, roept het even nostalgische gevoelens op, een echte gouwe ouwe. Ik denk terug aan mijn eigen basisschooltijd. In een klein donker kamertje in de school aan de Schoolstraat in mijn geboorteplaats. Piepje linkeroor, piepje rechteroor. Vingertje omhoog bij het piepje.

Het gaat gelukkig allemaal goed, alles in lijn met de kalenderleeftijd. Naar we weten. Op dit moment, denkend aan het voorbehoud dat de artsen in het ziekenhuis altijd maakten. En toch is niet alles te meten en dat hoeft ook niet. Hoe is het op de rouwladder?, ik bemerk de schroom in de vraagstelling van de verpleegkundige. Nog steeds een slappe touwladder of is het al een beetje stabieler? Al wat sporten van aluminium? Gelukkig wel, maar er zitten zeker nog elastieke sporten tussen, waardoor ze soms misstapt. Als halfwees is ze dan soms even afwezig. Maar ook zij zal met vallen en opstaan moeten leren leven met de verscheidenheid aan sporten op de levensladder.

Volgens de lange vragenlijst die ik vooraf moet invullen, kan ze overigens niet eens halfwees zijn. Halfwees, het is ook zo’n naar woord, even naar als de burgerlijke staat weduwnaar. Vrijwel alle staten in de vragenlijst zijn aan te vinken, maar halfwees niet. Ach, het klopt natuurlijk niet en dan kan ik een zwartboek gaan schrijven over wat allemaal niet klopt in de communicatie met nabestaanden en erfgenamen in het systeem-Nederland, maar nee, daar ga ik niet aan beginnen.

Ik ben zo blij en dankbaar dat ze gezond is. Halfwees. Ze mag er zijn. Zo als ze is. Op naar de volgende sport, nog niet wetend van welk materiaal deze is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s