#49 | Een hoge prijs

Februari 2016. “Het zou kunnen dat we met een extra medicijn gaan starten om het tegen te gaan,” vertelt de verpleegkundige op de kamer van mijn vrouw. Het is stil, de kamer is gevuld met fel zonlicht, een dag als vandaag. Buiten helderblauw met wat bewolking en het zonnetje. Ik schuif de gordijnen wat dicht, omdat het licht zo fel is. Zonlicht en zorgen, ook vandaag zijn ze er weer allebei. O, pfff, zo denk ik verder, er zijn toch nog mogelijkheden met dat medicijn, gelukkig. De verpleegkundige voert de handelingen uit om een infuuszak te vervangen. “Maar dat is een heel duur medicijn,” zo vervolgt hij. “Heel duur.”

We nemen het ter kennisgeving aan. Zal wel, duur. In de loop van de dag ga ik er verder over nadenken, want zo gaat dat wel vaker in het ziekenhuis. Er komt zoveel informatie binnen dat sommige dingen even geparkeerd worden en later weer automatisch uit de parkeerhaven rijden. Duur, maar waarom zegt hij dat eigenlijk? Wat heb ik daar mee te maken? Het gaat hier om een mensenleven! Uitroepteken! Moet ik het zelf contant betalen? In gedachten ben ik het geld op de spaarrekening al aan het tellen. Is het dan geen verzekeringswerk?

Deze gedachten kwamen in me op toen ik de berichtgeving las over ‘Kankermedicijn van ton naar 2000 euro’ en ‘Kankermedicijn samen inkopen’. Academische ziekenhuizen zijn de laatste jaren geconfronteerd met fors hogere kosten voor medicijnen, vooral door de introductie van nieuwe middelen tegen kanker. Zo zijn de medicijnkosten van het Erasmus MC sinds 2010 gestegen van 100 naar 180 miljoen euro per jaar, zo staat in een bericht op nos.nl van maandag 20 februari 2017.

Er is veel om te doen. De farmaceuten met de patenten, de artsen, de ziekenhuizen, de minister. Ik laat die berichtgeving verder even voor wat het is, maar laat één ding gezegd zijn. Patiënten moeten niet worden geconfronteerd met uitspraken over prijzen van medicijnen. Laat die uitspraken niet toe op de kamers van patiënten. Parkeer die alstublieft voor binnenkomst. Er wordt vaak al zo’n hoge prijs betaald.


Bronnen:

‘Kankermedicijn van ton naar 2000 euro als we loskomen van farmaceuten’, woensdag 8 februari 2017

‘Ziekenhuizen kopen dure medicijnen samen in om prijs te drukken’, maandag 20 februari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s